Vertrokken om 8u29, windkracht 4 uit zuidelijke richtingen. Zwerver loopt 5 tot 6 kn, met de fok te loevert, of zoals ze in Nederland zeggen, melkmeisje. Rond 12u zeilen we Saint-Gilles-Croix-la-Vie voorbij, laten ile d’ Yeu ten Westen liggen, met als haven Joinville. Het wordt zo warm op de boot, dat we een zonnescherm improviseren met de paraplu, die we mee hebben. Ten Oosten komt het schiereiland Noirmoutier dichterbij met het haventje Herbaudiere. De eerste 50 nm gaan zeer voorspoedig, dan valt rond 16u de wind volledig weg, komt even terug, valt terug weg.

Vermits we in het kanaal voor Cargoschepen naar St Nazaire drijven, wordt uit armoede de motor gestart. Nog 50 nm te gaan.

Na 1 uur varen of ongeveer 5 nm, loopt de bodem van de motorkamer vol, de motor moet worden gestopt en de motorkamer wordt leeg gepompt en gesponst alles samen 10 min, en dan opnieuw gestart. Niet de leukste bezigheid. Met de motor lopend is er gewoon te veel gevaar om met de handen tussen draaiende delen te raken.

Om 2u ‘s nachts passeren we Le Palais, het haventje van Belle ile. Nog ongeveer 20 nm te gaan naar Port Louis.

Om 6u ‘smorgens zien we een visser in volle vaart op ons afkomen, met een wit toplicht met daarboven een rondschijnend rood licht, blijkbaar in volle vaart reeds aan het vissen. Voor alle zekerheid, wijk ik flink uit. De visser passeert op ongeveer 20m van Zwerver, zag hij mij ?

‘s Morgens om 8 u leggen we aan in Port Louis. Eerste deel van de tocht prachtig zeilen, het tweede deel van de tocht op motor, was eerder saai.

Tocht van 102 nm in iets minder dan 24 u, zeker geen record.

In Port Louis de havenmeester gaan betalen en daarna moe in bed. Na ongeveer 2 u wordt her hard op de boot geklopt, “Douane Francais”. Met 3 staan ze op de steiger, eerste vraag : “Kan u mij een lijst geven van alle havens waar u gestopt ben dit jaar.” Wanneer ik begin op te noemen Terneuzen, Blankenberge blijkt dat ze enkel ge├»nteresseerd in de Franse havens.

Vermeld ik Cherbourg en Roscoff, komt direct de vraag of ik dan niet gestopt ben op Guernsey.
Vermits ik dit jaar vooral lange tochten maak, is de lijst van havens beperkt. Na mijn derde controle van dit jaar, wordt mij een goede nacht gewenst. En ik duik met plezier terug het bed in.