Om 7u30 losgemaakt en naar het tankstation gemoterd. Vastgemaakt en dan de masterkaart bovengehaald om te tanken, geweigerd !!! Nogmaals proberen, gisteren ging ze in het kantoor van de havenmeester. Niets. nogmaals proberen. Niets !!! Met de visa kaart proberen, niets!!! nogmaals proberen. De noodtelefoon opgebeld, niets, een berichtje ingesproken. Om 8u30 nogmaals getracht te telefoneren, iemand van het havenkantoor neemt op, en belooft iemand te sturen. Om 9u nog niemand gezien. En mijn gunstige tijd om het kanaal du Four door te komen, dreigt in het gedrang te komen. Een Deen komt ook naar het tankstation met zijn boot. Vraagt wanneer ik weg ga. Als ik zeg dat ik wacht op de havenmeester, vraagt hij of hij reeds een plastic tank mag vullen. Hij steekt zijn tankkaart in de pomp en kan direct tanken. Hij suggereert dat ik nogmaals probeer, en mijn tankkaart wordt geweigerd, maar mijn visakaart wordt aanvaard en ik kan tanken.

Opgelucht bedank ik de Deen en vertrek naar het kanaal du Four, eerst op motor , maar zodra ik de wind niet meer op kop heb, gaat het grootzeil omhoog en wordt de fok ontrold. Scherp aan de wind varen we naar de Pointe Saint Martin waar het kanaal du Four begint.
Stilletjes had ik reeds nagerekend, dat in het Kanaal du Four de wind weer op kop zou staan en dat het of motoren of kruisen zou zijn.

Om 11u bereikt Zwerver Point St Martin, en bleek dat mijn hoofdrekenen juist was, wind op kop, dus motor aan.
Point St Martin, Zuid eind van het kanaal Du Four

Du Four vuurtoren, Noord eind van kanaal du Four.

Tijd mocht er niet meer verloren worden of ik kreeg stroom tegen.
Stroming in kanaal Du Four

We hadden nog de top van de stroom mee, ongeveer 3 kn. Om 12u was deze stroom geminderd tot 2 kn en zou snel nog minder worden en keren. Op de laatste rak was het theoretisch mogelijk weer te zeilen, maar vermits Zwerver dan nog slechts 4 mijl van het keerpunt was, de wind verminderd was tot 2 Bfr en de Atlantische deining voor een sterk rollende boot zorgde, werd van het zeilen afgezien. Om 14u40 draaide ik af naar Aber Wrac’h om om 15u48 af te meren.

Op het log stond 26,9 nm maar over de grond deden we 33 nm dus we kregen van de stroming ongeveer 6 nm cadeau.